School van de kinderen - Reisverslag uit Srinagar, India van Isis, Devi, Ineke en Hans Janssen - WaarBenJij.nu School van de kinderen - Reisverslag uit Srinagar, India van Isis, Devi, Ineke en Hans Janssen - WaarBenJij.nu

School van de kinderen

Door: Ineke Nijhuis

Blijf op de hoogte en volg Isis, Devi, Ineke en Hans

08 Juni 2015 | India, Srinagar

En dan is eindelijk de dag aangebroken dat de kinderen naar school moeten. Op de eerste schooldag brengt Maria ze met de auto en gaan wij mee om alles te regelen. Daarna moeten ze met de schoolbus. Dat regelen valt nogal tegen. De 'administrator' voelt zich heel belangrijk en is niet coöperatief. Komt bij dat ze het ook niet snapt. Het enige woord dat ze kent is 'procedures'. Helaas staat ze niet open voor die uit Nederland, want een kopie van de inschrijving krijg ik niet. En die heb ik nu juist nodig ivm de leerplichtwet. Ik krijg een bon voor het schoolgeld wat volgens haar voldoende moet zijn. Maar zo werkt dat niet in Nederland. Al met al duurt het een week voor ik een forumlier krijg uit Nederland wat de school moet invullen en door de directeur getekend moet worden.

Voor de kinderen is het een hele overgang. De kinderen uit hun klas zijn zeer geïnteresseerd in hun, maar sommige leerkrachten hebben niet eens in de gaten dat er een nieuwe leerling in de klas zit. Lastig, want ze spreken gewoon Urdu, de taal waarin onderwezen wordt. Gelukkig wordt er ook veel Engels gesproken. Voor Isis en Devi is het een hele goede leerschool. Isis denkt zelfs in het Engels. Voor de rest vinden ze de school saai. De leraren oreren vooral veel en dat op een monotone toon. Het is niet zoals in Nederland, waar kinderen worden uitgedaagd om de stof eigen te maken. Isis krijgt daardoor meer waardering voor het Nederlandse onderwijs systeem. Devi vindt het allemaal interessant en doet goed haar best. Alleen is het niveau lager dan in Nederland, dus ze hebben niet het idee dat ze veel leren. Maar het leren zit ook niet in de stof die wordt onderwezen, maar vooral in de cultuur verschillen.
Al met al een hele goede ervaring. Ze krijgen een opdracht om een verslag te schrijven over hun ervaringen. De directeur heeft gevraagd om contact te onderhouden met kinderen uit de klas, zodat het leerproces niet stopt als we terug zijn in Nederland. En ze vraagt om een uitwisseling tussen de scholen. Khasmir is een geïsoleerd gebied waar weinig invloeden van buiten doorkomen. De leraren komen veelal uit Khasmir zelf en zijn opgegroeid in een land met veel geweld en dat politiek altijd onder vuur heeft gelegen. Dat beïnvloed uiteindelijk de manier van les geven. Slim van de directeur om de kans te grijpen om tot uitwisseling te komen.